Smart - Digital - Energy

ПОКРОВИТЕЛИ НА НАСТАН

ОРГАНИЗАТОРИ НА НАСТАН

29 Април 2023
Energy Engineering

18 Мај 2023
Smart Digitalization
https://youtu.be/rTo8ncOhoXA

Smart Digitlization Cluster-от http://sbch.org.mk/platformi/smart-digitalization-cluster при Комората на Мал Бизнис ги повикува компаниите за поддршка на дигитализацијата на мониторинг и управување со податоците од производство и потрошувачка на енергијата, учество на дво-дневна обука со физичко присуство и вклучена посета на индустриски објект со изведени решенија и презентација на програмските активности со фокус на грантови програми за поддршка на економскиот просперитет, дигитализација и развој на зелени иновации во компаниите.

ФИТР - кофинансирани грантови за технолошки развој
https://fitr.mk/%d1%98%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%ba%...

РАЗВОЈНА БАНКА

- Кредитна линија за дигитализација и дигитална трансформација
https://www.mbdp.com.mk/mk/Products/KreditiranjePrekuBankiProizvod/19

- Kредитна линија за енергетска ефикасност и обновливи извори на енергија – Кредит за ЕЕ и ОИЕ
https://www.mbdp.com.mk/mk/Products/KreditiranjePrekuBankiProizvod/16

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Програмата ќе се реализира на 29 Април 2023 во Скопје и 18 Мај 2023 во KOSTAL Macedonia, Охрид.

ПРИЈАВУВАЊЕ и УЧЕСНИЦИ

На настанот може да се пријават сите заинтересирани компании и организации кои имплементирале или ќе инвестираат во обновливи извори на енергија и управување со енергијата во производните или административни објекти.
Пријавување учество се врши со пополнување на пријавата дадена на линкот >>> http://sbch.org.mk/sites/default/files/Prijava%20-Seminar%20Smart-Digita... која ќе ја доставите на е-маил: info@sbch.org.mk

КОТИЗАЦИЈА

Учеството е без котизација за учесници на тековната ЕУРЕМ обука, компании со Eco-En сертификација и членови на Комората со уплатена годишна чланарина за 2023 година.

ЕУРЕМ 2023 обука -
линк >>> http://sbch.org.mk/povici/%D0%B5%D1%83%D1%80%D0%B5%D0%BC-%D0%BE%D0%B1%D1...

Eco-En сертификација -
линк >>> http://www.sbch.org.mk/platformi/eco-en-cert

Пријавување за нови членки на Комората на линк >>> http://www.sbch.org.mk/sites/default/files/pristapnica_1.doc

--------------------------------------------------------------------------------------------------

ПРОГРАМИ ЗА ПОДДРШКА

За оценување на инвестициите во однос на нивната техничка ефикасност, еколошките ефекти и, во исто време, економичното користење на енергијата, треба да се изврши економска анализа со цел да се утврдат комерцијално економските предности. Енергетскиот инженеринг и менаџмент опфаќа изработка на анализи и проекти за енергетска ефикасност, енергетски услуги, управување со објекти, индустриски инженеринг, животната средина и усогласеност со алтернативни енергетски технологии.

Наведените услуги се поддржани со тековни програми на ГИЗ, ЕБРД, ФИТР, Развојна Банка и други проект менаџмент и финансиски организации кои нудат ко-финансирање и донаторско кредитирање. Претставници на Комората реализираат проценката на потребите во компаниите и организациите за дигитализација и изработката на елаборати и проекти за решенија за управување со енергијата погодни за аплицирање на финансиска поддршка или понуда за инвеститори.

ПОВИЦИ за изработка на апликации за финансирање реконструирање, реструктуирање и технолошки развој
линк >>> http://www.sbch.org.mk/povici/%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BA-%D0%B7%D0%B...

----------------------------------------------------------------------------------------------------

КОМОРА ЗА БИЗНИС И ПРЕТПРИЕМНИШТВО - мрежа за деловен успех
Business and Entrepreneurship Chamber - business success networking

Стопанска комора на мал бизнис
бул.Јане Сандански 113
1000 Скопје

тел. (02) 244 8077, 070 223 686
info@sbch.org.mk
www.sbch.org.mk

КОТИЗАЦИЈА: 6.180,00ден.

 1. Сабота, Април 29, 2023

  ПОКАЗАТЕЛИ за ИНВЕСТИЦИИТЕ и ФИНАНСИРАЊЕ

  Проектите за имплементирање на EnMS (енергетски менаџмент системи) во сегментот на организациски менаџмент имаат најголема стапка на поврат и најчесто се реализираат со „нула„ финансиски инвестиции, додека имплементација на различни мерки за управување на енергијата дава различни резултати за заштеда:

  Проверка - просечна заштеда 5%
  Мониторинг/контролирање - просечна заштеда 8%
  Увид и анализа - просечна заштеда 20%
  Оптимизација - просечна заштеда 25%
  Батерии - просечна заштеда 20%
  Ciber Security - 179% ROI

  Погледнете го краткото видео за Европската Грантова шема:
  https://www.youtube.com/watch?v=UfXs0BwwSc4

  DIGITAL GREEN MARKETING
  http://www.sbch.org.mk/novosti/digital-green-marketing-greenitynet

  ЗЕЛЕНО СЕРТИФИЦИРАЊЕ
  http://sbch.org.mk/platformi/eco-en-cert

  Project CATALYST
  https://projectcatalyst.eu/

  KATERINA CATALYST
  promo video
  https://youtu.be/XJbBC7SrLqU

04/29/2023 to 05/12/2023
Add to Calendar